Pages

Wednesday, December 30, 2009

"Vitamin & Makanan untuk kesihatan kulit"




Salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini,,(^ _^), entry saya pada kali ini adalah ingin berkongsi sedikit sebanyak tentang apa jenis makanan dan juga vitamin yang sememangnya sangat berguna kepada kesihatan kulit kita.


Secara lumrahnya, semua orang inginkan kulit yang cantik, bersih, bersinar dan juga tidak berminyak. Ramai di kalangan kita yang beranggapan bahawa penjagaan kulit hanyalah penting untuk golongan wanita sahaja,,,tetapi bagi saya, lelaki juga turut sama perlu mengambil berat tentang penjagaan kulit ini.


Selain itu, penjagaan kulit adalah amat penting kerana ia dapat memberikan feedback yang positif seperti keyakinan diri semakin bertambah, perasaan rendah diri yang keterlaluan semakin berkurang, hidup penuh dengan dengan keceriaan dan seterusnya ia memberikan kesan yang positif juga terhadap diri, keluarga, rakan-rakan dan juga kerja anda, , Jom sama-sama kita amalkan penjagaan kulit yang sihat ..enjoy!





Makanan untuk Kulit

Beberapa jenis buah-buahan, sayur-sayuran serta rempah-rempah di bawah ini biasanya dijadikan pilihan untuk mempercantikkan kulit. Makanan-makanan di bawah ini penuh dengan kandungan vitamin A, C, E, zat besi, dan selenium, yang diperlukan oleh tubuh dan kulit.




Jeruk

1. Jeruk, kaya dengan vitamin E yang baik untuk mencerahkan kulit.




Avocado



2. Avocado, mengandungi vitamin E yang sesuai untuk kulit. Dapat digunakan secara langsung ataupun dibuat jus. Minyaknya digunakan sebagai bahan asas untuk membuat sabun, yang mana ianya di gunakan untuk tubuh dan wajah oleh bayi hinggalah orang dewasa.






Aprikot


3. Aprikot, sesuai untuk kulit kering dan kusam. Sebelum tidur manjakan diri dengan plain milk yang dicampur dengan buah aprikot.







Strawberi


4. Strawberi, untuk kulit kering dan sensitif. Buah ini mengandungi antioksidan yang bermanfaat bagi tubuh untuk menjaga kesihatan kulit.



Lobak Merah




5. Lobak Merah ataupun di kenali sebagai Carrot, selain baik untuk mata juga baik untuk kulit.

Kuaci
6. Biji bunga matahari atau yang lebih dikenali dengan kuaci, berguna untuk mengekalkan kekuatan tulang. Biji bunga matahari yang mengandungi thiamin dan niacin juga berguna untuk menjaga kesihatan otak dan kelembapan kulit.

Telur

7. Telur, kaya dengan protein untuk menjaga kesihatan kulit.





Bawang Besar (Onion)



Bawang Putih (Garlic)


8. Onion dan garlic. Penggunan Bawang putih sangat digalakkan, terutama untuk para wanita, kerana ianya mengandungi chromium dan vitamin C yang dapat mengurangkan risiko penyakit kanser sekaligus memelihara tulang agar sentiasa kuat. Manakala bawang merah pula membantu meremajakan serta menghaluskan kulit anda.




Cereal


9. Cereal, memiliki komposisi vitamin yang lengkap untuk tubuh dan kulit.


Tomato


10. Tomato, mengandungi oksidan pencegah kanser kulit seperti beta karotein, vitamin C dan lycopene.


Ikan Salmon


11. Ikan berminyak seperti salmon, mengandungi asam lemak Omega 3, membantu melembabkan dan memberikan nutrisi pada kulit.





Vitamin dan Mineral untuk Kulit



Protein


1. Protein, berfungsi menguatkan dan melembutkan kuku, membantu membina keratin, senyawa yang menghasilkan kuku.


Air Putih


2. Air putih, berfungsi untuk mengeluarkan toksin dari tubuh dan menyegarkan kulit serta membuat kulit kelihatan lebih bersinar. Meminum air putih dengan kerap akan dapat mengekalkan kelembaban kulit dan kulit nampak lebih kenyal.



Minyak Ikan Kod

Ikan Kod


3. Asam lemak essensial,atau minyak ikan kod membantu menjaga kekenyalan kulit, di samping itu, minyak ikan kod juga mengandungi EPA dan DHA yang sangat diperlukan oleh tubuh dan kesihatan kita.







Vitamin B1, B6, B12


4. Vitamin B, menjadikan rambut lebih berkilat..


Mineral Silica


5. Mineral silica, penting untuk menjaga elastisiti kulit, menjadikan kulit sihat dan bersinar.


Vitamin C


6. Vitamin C, membantu membina kolagen yang dapat mengurangkan kerut dan kedut-kedut di wajah. Kulit yang mengandungi banyak kolagen dapat mempertahankan elastisiti dan bebas kedut untuk waktu yang lebih lama.


Buah Naga



Bayam Merah

7. Vitamin C dan zat besi, bersama-sama membantu mengurangkan lingkaran hitam di bawah mata.


Penerangan tentang zat besi = Sumber terbaik zat besi didapati dari hati, tiram, kerang, buah pinggang, daging tanpa lemak, unggas dan ikan. Kacang dan sayur yang dikeringkan juga merupakan sumber zat besi yang baik dari protein nabati.

Gejala kekurangan zat besi akan menyebabkan mudah mendapat penyakit lelah dari biasanya, rasa ngilu, hilang selera makan dan mudah sakit kepala. Kandungan zat besi yang rendah di dalam badan juga boleh memberikan kesan kepada memori dalam otak dan sistem keimunan serta turut mengakibatkan penyakit Anemia (kekurangan darah merah).

Terjadinya kekurangan zat besi paling berpotensi pada wanita hamil, sedang menyusukan anak, orang dewasa dan vegetarian. Pendarahan menstruasi (haid) juga boleh menyebabkan kekurangan zat besi oleh sebab itu golongan wanita lebih kerap mengalami kekurangan zat besi.

Zat besi banyak terkandung di dalam daging merah, telur, dan unggas, bijirin, beberapa sayuran hijau seperti bayam dikenali sebagai sayuran yang dapat memperkuatkan tulang dan otot.


Vitamin E




8. Vitamin E, membantu mengekalkan kecantikan kulit. Vitamin ini juga dapat mengatasi sembab dan kemerahan yang disebabkan oleh terbakar dari sinar matahari.



Foods and Spices that contain the essential mineral zinc


Kalsium


9. Zinc dan kalsium, membantu mengatasi jerawat.




P/S: lepas tengok gambar jeruk ngan strawberi trus kecur air liur,,wah sedapnya!!! (^-^)



12 comments:

apeks on December 31, 2009 at 7:26 AM said...

waaa...bagus...vitamin nih...sebab ada gambar sekali...tapi...jeruk tu tak tahu la tentang tu...ish3...ada je kat bilik ni...ingatkan boleh bagi sakit perut jek...huhu~_0

adibah on December 31, 2009 at 3:05 PM said...

Yup, time kasih! =)..mase search kt internet pasal penjagaan kulit ni,,agak terkejut jgk,,jeruk pun termasuk dalam list..tp maybe jeruk yang dimaksudkan oleh website tu adalah rojak buah,,haha,,jeruk memang tidak elok untuk otak,,tp kalau makan sekali sekala rasenya xpe,,huhu,,lebih2 lagi jeruk mempelam + salak dari penang, wah sedapnyaaaaaaaaaaaaaa!!!!! ;D,,sakit perut makan jeruk??,,maybe jeruk tu diletak cuka terlalu banyak or hang makan time perut kosong,kot,,hehe backup2.

apeks on December 31, 2009 at 3:15 PM said...

hahaa...ha...mungkin jugak...biasala...makan pepagi...hehee

Hayatito on December 31, 2009 at 3:47 PM said...

org putih mmg taruk pickles/jeruk dlm masakan sayur diorg. so ada rasa sour2 sikit..best pe kan? so syam, sila masak sayur+jeruk sekarang..haha

adibah on December 31, 2009 at 7:09 PM said...

yup, pickles!,,mmg best!..slalu dgr n tgk kt travel n living channel,,mmg sgt best...=)
syam: patutla,,hang makan pepagi,,mmg akan sakit perut..haha..sbb biasanya pg2,,enzim yg berasid akan dirembeskan kt dalam perut,,sbb tu kita kena selalu biasakan mkn breakfast pg2,,makan roti lg bgus,,barula enzim tadi dpt digunakan secara effisien,,,.ahakz,,=)

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

adibah on January 14, 2010 at 7:36 PM said...

a blossom of thanx to anynomous!! (^_^), , i'm so happy with your comment,,u raise up my strenght to write and share something that could give benefits to all of us ! i'm agree with u, make it original & creative! i will keep it up my work! if God's willing...

amal on January 24, 2010 at 7:57 AM said...

nicely written...

but then about that pickles(jeruk)...erm, ade tak agree sket...memang ar bagus tuk kulit or anything you want to think it might good at..but then, bukankah jeruk diperbuat dengan concentrated monosachharides??

it can easily burdening your kidney and and it's also can make u to become a diabetic...

some medical opinion...but, after all..sangat informative blog ni...mantap...

amal on January 24, 2010 at 7:57 AM said...

nicely written...

but then about that pickles(jeruk)...erm, ade tak agree sket...memang ar bagus tuk kulit or anything you want to think it might good at..but then, bukankah jeruk diperbuat dengan concentrated monosachharides??

it can easily burdening your kidney and and it's also can make u to become a diabetic...

some medical opinion...but, after all..sangat informative blog ni...mantap...

adibah on January 29, 2010 at 12:51 AM said...

Thanx to Dr.Amaluddin Razali, alhamdulillah,i'm so proud, such a person like u leave a comment in my blog,,and also share some medical opinions about that pickles,thanx so much =), ok, just turn back with our mother tongue,,~saya sangat bersetuju pasal yg kamu tulis "it can easily burdening your kidney and it's also can make u to become a diabetic",cuma saya ada sedikit kurang faham bagaimana kesan jeruk boleh menjadikan seseorang itu menjadi diabetic,,harap sgt pelajar perubatan spt kamu dapat berkongsi sedikit tentang ini, especially in medical ways,,actly saya sudah lama meninggalkan subjek biologi, i miss this subject so much,huhu,,hope one day someone could told me more about the complexity of human anatomy, it's so mysterious and amazing, SubhanaALLah


but after all, komen kamu membuatkan saya berusaha sebaik mungkin untuk kurangkan makan jeruk,,haha,,saya sudah tahu sebelum ini,,jeruk sangatlah tidak elok untuk kesihatan kita, but it's so hard to avoid it,,i will try...if God willing.

Anonymous said...

okay i have the security tools virus and tried everything,it will NOT let me download at all, everytime i open a program to download it opens for one second and closes and a security program comes up again, also cannot click my RUN and open anything from there, what else can I do to get rid of this virus , maybe is there another program i can download that my computer will let me, help please and thankyou [url=http://gordoarsnaui.com]santoramaa[/url]

adibah on March 14, 2010 at 1:36 AM said...

Hi anonymous!,,sori for da late reply..ermm refers to u'r probz, i'm also have this problem so many times before,,maybe we got the virus from other external devices like external hardisk,pendrive and also maybe comes from the internet,,and this viruses are very dangerous because we cannot delete it via expensive or good antivirus,,for u'r probz i think it's better for you to ask other PC shop or your members that are professional in this field,,if i were you, i'm just only format my laptop! haha,,it is more easier for me..although i was studied microprocessor subject in my course, but now i'm still don't know how to solve my pc problems..hehe

 

a thousand miles..... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template